Arcidiecéza vystavuje svoje poklady

02.05.2012 Trnava

Trnava 2. mája (TASR) – K 90. výročiu vzniku Trnavskej apoštolskej administratúry a 35. výročiu zriadenia Trnavskej arcidiecézy (TA) pripravila Galéria TA výstavný projekt Cesta k vzniku Trnavskej arcidiecézy - dva medzníky v jej dejinách. Je venovaný významným osobnostiam a dokladom, ktoré sa zachovali ako hmotné svedectvo neľahkého vývoja miestnej cirkvi, keď Svätá stolica usporiadala cirkevné hranice v súlade s hranicami vtedajšieho Československa. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa TA Lucia Drábiková.

Podstatnú časť expozície tvorí portrétna galéria najvýznamnejších cirkevných predstaviteľov v rozmedzí od 16. do 20. storočia, ktorí popri duchovnej správe výrazne prispievali aj ku kultúrnemu, stavebnému a vzdelanostnému rozvoju Trnavy. Medzi vystavenými exponátmi nechýbajú ani umeleckohistorické predmety a archívne dokumenty, viažuce sa k dôležitým udalostiam slovenských cirkevných dejín a ich protagonistov, ako napríklad listina arcibiskupa Petra Pázmaňa z roku 1626, bulla pápeža Pavla VI. o zriadení Trnavskej arcidiecézy z roku 1977 či kalich s paténou - dar pápeža Jána Pavla II. Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave pri jeho prvej návšteve Slovenska v roku 1990. "K najpôsobivejším vystaveným predmetom celkom určite patrí portrét kardinála Petra Pázmaňa z roku 1633 od neznámeho autora, ktorý dali vyhotoviť trnavskí františkáni z vďačnosti svojmu mecenášovi po požiari kláštora v roku 1633," uviedla Drábiková.

Vystavené exponáty pochádzajú výlučne z cirkevných majetkov a to najmä TA a Spolku sv. Vojtecha v Trnave a doteraz neboli nikdy sprístupnené širokej verejnosti. Arcibiskupský úrad v Trnave tak otvoril pre verejnosť svoj archív i umeleckohistorický zbierkový fond, pričom viaceré diela dal pre výstavné účely zreštaurovať. Cieľom výstavy je oboznámiť odborníkov i širokú laickú verejnosť s bohatým umeleckohistorickým dedičstvom Trnavskej arcidiecézy a atraktívnym vizuálnym spôsobom priblížiť málo známe obdobie cirkevných dejín Slovenska úzko späté aj s históriou Trnavy.

Vernisáž bude 11. mája, vstup je bezplatný. Výstavný projekt sprevádzajú ďalšie aktivity ako vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou, ktorá bude 10. a 11. mája v Trnave a kurátorské výklady na výstave.
 

Vyberte región